Kada Je Slava Sveta Petka

Takođe je poznata i kao Petka Trnovska jer su joj mošti bile u Trnovu. Jula po starom kalendaruKo je bila Sveta Petka TrnovaSveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici.


Pin On Istorija Srba

Ovu Paraskevu naš narod obično zove sveta Petka a u primorskim krajevima Petka Biogradska jer su joj mošti počivale takođe i u Beogradu.

Kada je slava sveta petka. Petke u kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu gde su njene mošti dugo vremena počivale. Protiv polutanstva i o izvršenju svega zakona Božjeg. Ova svetiteljaka u mnogim krajevima se slavi i kao krsna slava a sutrašnji dan potrebno je provesti u postu na ulju.

Sveta Paraskeva ili Sveta Petka nalazi se na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava. Praznik Svete Petke Trnove spada u nepokretne slavi se 8. Jedna od najvećih sprskih svetiteljki rođena je u imućnoj porodici u Epivratu u Trakiji polovinom desetog veka.

Kako On hodi po ovome svetu kao onaj koji vlast ima zapovedajući prirodi i izgoneći demone 2. Sveta Petka je živela krajem 10. Zaštitnica je žena bolesnih i sromašnih a njene mošti nalaze se u rumunskom gradu Jašiju.

Oktobra po novom kalendaru. Avgusta kao i 27. Petka odnosno Prepodobna Petka - Paraskeva je svetiteljka srpskog porekla rođena u gradu Epivatu Pivat turski Bojados između Silinavrije i Carigrada.

Oktobra vernici je prizivaju u pomoć dok zalijavu slavski kolač crvenim vinom i pale tamjan. Pravoslavni vernici u Srbiji i regionu proslavili praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. Svetica koji donosi čuda zdravlje i sreću.

Akatist Sveta Petka Pesma hvale Prepodobnoj i Bogonosnoj Materi našoj Paraskevi Svetoj Petki. Slavljenje Svete Petke je izuzetno razvijen u Srbiji Grčkoj i drugim pravoslavnim balkanskim. Predanje dalje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u.

Rođena je u Epivatu kod Kalitrakije u Maloj Aziji a prema zapisima srpskog svetog vladike Nikolaja Velimirovića poreklom je Srpkinja. Prema predanju Sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Kada pozovete Svetu Petku u svoj dom ona se odaziva molitvama a kasnije štiti porodicu kad joj preti nesreća.

Sveta Petka se po broju svečara nalazi na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava. Prva je rođena u Rimu a potonja je bila Grkinja. Žitije Svete Petke je.

Oktobra po novom kalendaru. Srpska pravoslavna crkva slavi danas veliki praznik posvećen Svetoj Petki - Prepodobnoj mati Paraskevi zaštitnici žena siromašnih i bolesnih. Svetu Petku koja je istorijska ličnost svrstana u red svetih kao jedna od najvećih misionarki hrišćanske vere poštuje se u celom pravoslavnom svetu a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiji u Rumuniji dolaze i pripadnici drugih.

Kako se On brižno trudi na svakom čoveku s kojim se sretne kao domaćin na svojoj čeljadi 3. Kako se On ponaša u hramu kao domaćin u domu čisteći hram od trgovaca. Sve moći Svete Petke.

Oktobra kada je i porodična Slava vernika i t ada se u Crkvi čita Akatist Sveta Petka. Mondo Goran Sivački Srpska pravoslavna crkva slavi danas veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - zaštitnici žena siromašnih i bolesnih. Širom Srbije nalazi se i veliki broj izvora koji su posvećeni sv.

SVETA PETKO TI POMOZI. U molitvama pomenite Petkovicu ili Pejčindan. Dan Svete Petke se po novom kalendaru praznuje 8.

Srpska pravoslavna crkva je slavi 14. KAD VIDIŠ ŽENU U CRNOM PLAŠTU DOŠAO JE ILI SPAS ILI KAZNA. Veka poticala je iz imućne i pobožne porodice a prema nekim izvorima poreklom je Srpkinja.

Posle smrti roditelja se zamonašila ali je pre odlaska u manastir svo nasleđeno imanje podelila sirotinji. Sveta Petka u srpskom narodu veoma je poštovana i cenjena pogotovo među ženama čijom se zaštitnicom smatra. Veka pre podele hrišćanstva.

Zamonašila se posle smrti roditelja u. Kult Svete Petke je veoma razvijen među Srbima pa je Petkovica kao jača slava raširena u više krajeva a najviše u istočnoj Srbiji i Dalmaciji. Imala je brata koji se zvao Jevtimije i koji se zamonašio veoma mlad da bi kasnije postao episkop Maditski.

Sveta Petka je zaštitnica žena bolesnih i siromašnih. Poticala je iz imućne i pobožne porodice. Brojni vernici na ovaj dan odlaze u hramove posvećene svetiteljki tvrdeći da se ona uvek odazove molitvama posebno za zdravlje i sreću porodice.

Na njen dan 27. Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu posebno na današnji dan tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Mondo Goran Sivački Sveta Petka u srpskom narodu veoma je poštovana i cenjena pogotovo među ženama čijom se zaštitnicom smatra.

U Lužnici i Nišavi je Petkovača prva opšta jesenja slava. U Srbiji je Sveta Petka jedna od najpoštovanijih svetiteljki a dan njoj posvećen jedna je od najčešćih srpskih slava. Sveta Petka se javalja u snovima.

Ova slavna i kod Srba veoma poštovana svetiteljka je zaštitnica žena koja je pomagala bolesne i siromašne. U Šumadijskoj eparhiji Svetu Petku slavi oko 3500 svečarskih domova. Avgusta po novom odnosno 26.

Roditelji Svete Petke bili su imućni i pobožni hrišćani i osim Petke imali su i jednog sina Jevtimija koji se za života roditelja zamonašio i kasnije postao. Dan Svete Petke nije samo hrišćanski praznik već i krsna slava mnogih pravoslavnih vernika u Srbiji koji smatraju da je ova svetiteljka zaštitnica njihovog doma. Običaji i ISTORIJA Svetiteljke.

Sveta Petka se prvenstveno smatra zaštitnicom žena ali i pomoćnica bolesnim gladnim i siromašnim. Interesantno je da su mošti prenošene iz Carigrada u Trnovo pa iz Trnova u Carigrad pa zatim. PRAVOSLAVNI vernici širom Srbije i regiona proslavili su u sredu praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - Svetoj Petki - zaštitnici žena bolesnih i siromašnih.

Sveta Petka je rođena u gradu Epivatu kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. Srpska pravoslavna crkva je slavi 14. Njene svete mošti počivaju u rumunskom gradu Jaši.

Oktobra po starom odnosno 27. Jedan od njih je izvor sv. Oktobra po starom odnosno 27.

Danas je SVETA PETKA. Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavna svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih.


Sv Petka Mary And Jesus Art Artwork


Pin On Saints


Sveta Petka Ikonen


LihatTutupKomentar